PIKEERIN VÄRJÄYS osa 2

23.08.2021

Ensimmäisessä PIKEERIN VÄRJÄYS OSA 1. tekstissä käsittelin värjäämättömän pikeerin värjäystä elintarvikeväreillä. Taisin siellä jo jossain kohtaa mainita, että hyvin harvoin aloitan värjäyksen ihan nollasta, eli kulhollisesta tuoretta pikeeriä ja elintarvikeväreistä. Säästääkseni aikaa, vaivaa ja rahaa, käytän värien pohjana aina pakastimessani olevia valmiita, aiemmista projekteista jääneitä pikeeripusseja. Älä heitä pikeeriä roskiin, vaan pakastimeen!

Tässä postauksessa perehdyn siis aiemmin sekoitettujen pikeerien hyödyntämiseen uusia värejä sekoitettaessa.

..Eli jos värien sekoittaminen tuntuu jo valmiiksi kauhean sekavalta eikä oikein kiinnosta, tämän postauksen voi huoletta skipata.. Valmiita elintarvikevärien sävyjä löytyy satoja ja sieltä löytyy varmasti jokaiselle omaan käyttöön sopivat! :)



Täytyy myöntää, että kun ensimmäistä kertaa aloin sekoittaa värejä, järkytyin vähän. Luulin, että värien sekoittaminen on helppoa ja nopeaa, pieni ripaus väriä ja BOOM... Valmista!

Opin hyvin nopeasti, että esimerkiksi trendikäs "eucalyptuksen vihreä" voi valmistajasta riippuen olla melkeinpä millainen vihreä vain. Ja yleensä aika kaukana omasta mielikuvastani.

Monien valmistajien tummempi pinkki ja vaaleanpunainen ovat käytännössä sama väri. Lisäämällä pienen tipan tummaa pinkkiä saat saman lopputuloksen kuin isommalla määrällä saman sarjan vaaleanpunaista väriä. Tämä koskee monia värejä, ei pelkästään pinkkejä!

Opin myös, että mikäli haluan tehdä tummanviolettia pikeeriä, paras valinta siihen ei välttämättä ole "munakoison" värinen tomuväri.. kun olin käyttänyt puolisen purkkia väriä, luovutin ja tyydyin etäisesti violettia muistuttavaan ruskeanharmaaseen massaan. Tässä kohtaa en tosin osannut aavistaa, että tulisin vielä monet kerrat tekemään etäisesti violettia muistuttavaa ruskeanharmaata pikeeriä -ihan tarkoituksella.


Jos tavoitteenani on esimerkiksi viininpunainen, saatan sen pohjana käyttää melkeinpä mitä tahansa punertavaa/ruskeaa valmista pikeeriä. Vihreään voisin käyttää esimerkiksi ruskeaa, sinistä, keltaista ja vihreän eri sävyjä.. riippuen paljon myös siitä, minkä sävyistä vihreää haluan sekoittaa -sinertävää vai sammaleenvihreää. Vaaleiden värien pohjana käytän usein valkoiset pikeerit.

Vasta tämän ensimmäisen sekoitusprosessin jälkeen otan esiin elintarvikevärit ja lisäilen niitä tarpeen mukaan.

Valmiilla pikeerillä on myös helpompi lähteä muuttamaan toisen pikeerin sävyä, erityisesti vaaleiden värien kohdalla. Jos haluan vaalean harmaata pikeeriä, lisään valkoiseen pikkuhiljaa aiemmin värjättyä mustaa tai harmaata pikeeriä sen sijaan, että lisäisin suoraan mustaa elintarvikeväriä. Jostain syystä juuri musta väri on se, jota itse lisään suoraan purkista aina liikaa!

Voisin väittää, että kauniimman (ja persoonallisemman!) persikan sävyn saat sekoittamalla sopivassa suhteessa vaaleanpunaista ja keltaista/oranssia pikeeriä keskenään, kuin lisäämällä värjäämättömään pikeeriin pelkkää "persikan" väristä elintarvikeväriä.


Lisään jokaiseen sekoitettavaan väriin aina mukaan myös tuoretta pikeeriä. Pakastimessa pikeerin koostumus hieman muuttuu, siitä tulee vetisempää ja "tiiviimpää", pikeeri menettää hieman kuohkeuttaan ja keveyttään. Tuoreen pikeerin lisääminen auttaa tähän. Yhdessä-kahdessa yössä muutosta ei vielä huomaa, mutta muutaman viikon päästä ero on selkeämpi. Pienet tarkat yksityiskohdat pyrin aina pursottamaan mahdollisimman tuoreella pikeerillä, koska jälki on silloin paras mahdollinen.