PIKEERIN VÄRJÄYS osa 1

09.08.2021

 Pikeerin värjäämiseen käytetään elintarvikevärejä. Oman kokemukseni mukaan paras värjäystulos saavutetaan käyttämällä geelimäisiä värejä, joista käytetään myös nimitystä pastaväri. Tässä postauksessa käsittelen vain geeliväreillä värjäämistä, vaikka pikeeriä voi värjätä myös tomu- tai nestemäisellä värillä.

Eri elintarvikeväreistä ja niiden käyttötarkoituksista lisää TÄÄLLÄ.


Tarvikkeet pikeerin värjäykseen ja koostumusten sekoitteluun:


 • PIKEERI
 • Kippoja (esim. jälkiruokakipot/murolautaset käyvät hyvin. -jos saa valita, niin pyöreäpohjaiset ovat mielestäni parempia, kuin kulmikkaat)
 • Pieniä nuolijoita tai ruokalusikoita
 • Elintarvikevärejä
 • Vettä esimerkiksi mukissa, siihen pikkulusikka (vettä ei kulu paljon, pieni muki  riittää mainiosti)
 • Tomusokeria, jos haluat tehdä paksua kukkapikeeriä. (Varmuuden vuoksi tätä on muutenkin hyvä olla aina jemmassa, jos joskus ohennat pikeeriä liikaa)
 • Pursotuspusseja + juomalasi, johon saat pursotuspussin tukevasti täytön ajaksi
 • Kostutettuja talouspaperin/tms paloja kippojen päälle.

Pienet nuolijat ja ohuet pursotuspussit. 
Käytä juomalasia apuna pursotuspussin täytössä.
Elintarvikevärejä löytyy montaa eri merkkiä.

Ensimmäisenä kannattaa suunnitella väripaletti.

 

..Tai on hyvä olla edes joku hatara ajatus siitä mitä aikoo tehdä. Turhan monta kertaa olen alkanut ihan fiilispohjalta sekoittaa värejä ja todennut, että pikeeri loppuukin kesken. Kirjoittamalla etukäteen paperille säilyy jonkunlainen runko ja ajatus siitä kuinka paljon pikeeriä kuluu mihinkin väriin.

 Käytän sopivaa väripalettia etsiessäni apuna esimerkiksi Pinterestiä.

Kuvitellaan, että haluaisin vaikka syksyisen väripaletin.. Käyttäisin silloin hakusanoina esimerkiksi "Fall vibes", "Fall colorpalette", "Fall aesthetic" tai vaikka "Fall wedding colors".. Lista on lähes loputon ja Pinterestin lisäksi kannattaa hyödyntää myös ihan perinteistä Googlen kuvahakua.

Värejä kannattaa oikeasti suunnitella edes ajatuksen tasolla vähän etukäteen.  Yhdestä pikeerisatsista ei nimittäin saa tehtyä kovin montaa väriä -varsinkaan jos pakastimessa ei ole aikaisemmin valmistettua pikeeriä, jota hyödyntää värejä sekoittaessa. Jos siis tiedät haluavasi käyttää monia eri värejä ja koostumuksia, tee pikeerisatsi heti vaikka tuplana.


 Pyrin itse kirjoittamaan suunnittelemani värit edes suuntaa antavasti paperille näin:

 • valkoinen - pursotus ja täyttö
 • vaaleanpunainen - pursotus ja täyttö
 • tummanvihreä - pursotus, paksumpi täyttöpikeeri + kukkapikeeri
 • tummanpunainen - kukkapikeeri

(Laitan tähän selvyyden vuoksi vielä että ylläolevassa esimerkissä eniten pikeeriä kuluisi siis tummanvihreään, koska siitä olisi tarkoitus tehdä kolme eri koostumusta)


Ajattelin tehdä jossain vaiheessa postauksen, jossa perehdyn vielä tarkemmin tähän aiheeseen ja voisin myös kuvata vaihe vaiheelta omat värien suunnittelu ja sekoitus prosessini.


Väripalettikuvissani vilahtaa usein kaksi samanväristä pursotuspussia vierekkäin, koska teen yleensä yhdestä väristä vähintään kaksi koostumusta -yleisimmin ne ovat pursotus ja täyttöpikeeri.Okei, väripaletti on valittu. Tai ainakin suunniteltu.

Lähdetään tässä esimerkissä liikkeelle siitä, että tarkoitus on sekoittaa

yksi väri, josta tulee kaksi eri koostumusta.


Tällaisessa tilanteessa ottaisin värjäämätöntä pikeeriä kippoon

noin kolme-neljä desilitraa** En koskaan mittaa, joten määrä on arvio.


Kun pikeeri on kipossa ja sitä lähdetään värjäämään, täytyy muistaa, että maltti on valttia. Lisää väriä pieni tippa kerrallaan. Hammastikun kärjellinen voi joskus riittää!


Kokeile rohkeasti uusia väriyhdistelmiä. Mitä tapahtuu, jos lisäät vaaleanpunaiseen vaikka pienen tipan ruskeaa, keltaista, mustaa tai vihreää? Suoraan yhdestä värituubista puristettu väri on harvoin juuri oikeanlainen ja vielä harvemmin sellainen kuin sen luvataan olevan (..tai siis sellainen kuin kuvittelet sen olevan).

Värien sekoittaminen perustuu pitkälti ymmärrykseen siitä, miten värit toimivat. Mitä ovat kylmät ja lämpimät värit, päävärit, vastavärit, väriympyrä ja niin edelleen.. Niistä lisää myöhemmin.

Tiesitkö tätä?


 • Jos värien kanssa säätäminen kuulostaa turhan hankalalta, älä tee niin. On ihan ok käyttää vain yhtä punaista elintarvikeväriä punaiseen pikeeriin, yhtä vihreää väriä vihreään ja niin edelleen. Omaan vihreään pikeeriini saatan lisätä kaikkea vaaleanpunaisesta mustaan, mutta minun tapani ei ole ainoa oikea tapa -eikä varsinkaan nopein!


 • Värit syvenevät ja "kehittyvät" kun pikeerin antaa levätä pari tuntia kostean liinan alla. Voit antaa pikeerin olla jopa yön yli. Tämä kannattaa huomioida erityisesti tummien ja kirkkaiden värien kohdalla. Elintarvikeväriä kuluu vähemmän, jos malttaa vähän odotella.


 • Tuliko pikeeristä kuitenkin liian tummaa? Pikeeriä voi vaalentaa sekoittamalla siihen valkoista/vaaleaa/värjäämätöntä pikeeriä tai valkoista elintarvikeväriä.

 • Värjään aina myös valkoisen pikeerini valkoisella värillä. Käyttämäni vanilja on väriltään ruskeaa ja sen takia valmis pikeeri on aina hieman kellertävää. Huom! En kuitenkaan laita valkoista väriä koko pikeerisatsiin, koska se puolestaan hankaloittaa pikeerin värjäämistä tummaksi.

Värjäyksen jälkeen siirrytään seuraavaan vaiheeseen:

Muista!

 • Lisää väriä maltilla.
 • Pidä kosteaa talouspaperia/liinaa aina pikeerikulhojen päällä, jotta pikeeri ei kuivu.
 • Värjää aina ensin, säädä koostumukset kohdilleen vasta sen jälkeen. Ei toisinpäin! Kahta eri pikeerikulhoa on nimittäin miltei mahdoton saada täysin saman sävyisiksi.
 • Kokeile värejä rohkeasti! Näin väreihin saa syvyyttä ja pystyt luomaan täysin omia väripaletteja, joista heijastuu juuri Sinun tyylisi.